zondag 26 augustus 2012

Groenten in de zomer kopen is veel goedkoper

Ik was gisteren in de supermarkt en zag eigenlijk voor het eerst dat groenten echt veel goedkoper zijn in de zomer. Het probleem is natuurlijk hoe ik groenten kan bewaren. Ik heb wat soepgroenten gekocht: een paar preien, witte selder en een zak wortelen, voor mijn, inmiddels, beruchte soepen.
Soep maken gaat geweldig en is ook echt lekker.
Deze soepgroenten gaan gewoon gemengd, in zakjes, in de diepvries. Ik heb nog wel wat plaats.
Ik ga volgend weekend eens soepgroenten inmaken in een weckketel. Weer een behoorlijke besparing op jaarbasis. Ik kan het natuurlijk niet goed uitrekenen maar in een weckketel gaan ongeveer 14 weckpotten van 1 liter. Dus met 1 weckketel kan ik 14 keer soep eten. Ik heb zelf ook prei gezet (onder mijn vensterbank, tussen mijn kruiden) dus als deze het goed doen kan ik ook nog prei inmaken. Ik wil deze dan in weckpotten van 1/4 liter doen want een weckpot van 1 liter met prei is veel te veel voor in de soep.
Klik op de deze link voor alle informatie over inmaken van fruit, groenten en vlees en: Ook van soep :-)

zaterdag 25 augustus 2012

Vandaag kladpapier gemaakt

Toen ik vandaag eens nadacht over wat ik allemaal verspil kwam ik tot de conclusie dat ik enorm veel papier verbruik.
Zo'n A4 blok voor de printer kost toch minimaal 5 euro.
Ik had nog keukentouw van silicone en heb met behulp van een perforator 2 gaatjes in allerlei papier geknipt, dat ik anders weggegooid zou hebben.
Het voordeel van het silicone keukentouw is dat je het gewoon los kunt maken en er vellen aan toe kunt voegen en dat je het voor allerlei doeleinden kunt gebruiken.
Als ik een papiertje nodig heb, voor boodschappen op te schrijven of andere zaken, scheur ik het er gewoon af. Wat ik hiermee ga besparen is niet echt te berekenen maar ik bespaar zo wie zo toch wat en ik verspil geen papier meer. Ik heb het in de keuken aan de muur gehangen zodat ik het altijd bij de hand heb. Als ik moet schatten denk ik dat ik per jaar toch wel minimaal 1 blok papier bespaar; dus 5 euro, voor een kleine moeite.

Besparen door niet op vakantie te gaan?

Heel veel mensen denken eraan om niet op vakantie te gaan om op die manier geld te besparen. Het alternatief is dan vaak; daguitstapjes. Ik heb eens gekeken wat een daguitstap kost voor een gemiddeld gezin met 2 kinderen en of het goedkoper is daguitstapjes te doen dan op vakantie te gaan.
De Efteling: Kosten: 35 euro per persoon = 140 euro + nog eens 25 euro parkeerkosten = 165 euro
(Als u online uw kaartjes koopt zijn ze 3 euro goedkoper per persoon)
Dolfinarium Harderwijk: 2 x 26,50 euro en 2 x 24 euro (kinderen tot 12 jaar) = 101 euro (zonder parkeerkosten).
Gemiddeld kun je wel stellen dat je minimaal 200 - 250 euro kwijt bent inclusief drank en wat eten, je moet dan al niet te gek doen met het eten.

Wat kost een vakantie? Om maar het goedkoopste te doen heb ik gekeken bij Solmar tours ( 10 dagen met de bus naar Spanje in het hoogseizoen met volpension). Prijzen: ongeveer 550 euro per persoon.
Voor 4 personen is dit 2200 euro.
Elke dag moet er dan ook nog wat gedronken worden. In de voormiddag, middag en avond. 50 euro is dan niet extreem veel. U bent 8 dagen aanwezig x 50 euro = 400 euro. Als u niets koopt op vakantie bent u voor een 2600 euro gestelt. Wat heeft u dan bespaart: U hoeft 10 dagen thuis niet te eten en drinken.

Wat kost een dag eten voor een gezin met 2 kinderen. De kosten zijn 20,28 (inclusief tussendoortje)
U bespaart dit 10 dagen dus 202,80 heeft u bespaart omdat u volpension heeft.
Uw 10 dagen Spanje kosten uiteindelijk 2600 - 202,80 = 2397,20
Daarvoor kunt u ongeveer 10 daguitstapjes doen!


zondag 19 augustus 2012

Groenten kweken om geld te besparen


Vanmorgen wou ik nog wat slaplantjes kopen en zag bij de kweker bloembakken te koop. Ze kosten 1,75 euro en zijn perfect om in elke bak 3 planten te kweken.
Omdat mijn sla-experiment zo goed gelukt was heb ik 13 bakken gekocht, bloemkoolplantjes (12 voor 1,50 euro), spruitjesplantjes (ook 12 voor 1,50) en 24 slaplantjes voor 2,50 euro.
Ik heb deze keer 2 verschillende soorten sla gekocht; de botersla (gewone sla) en een soort lollo rosso. 
Ik kan het iedereen aanraden, sla uit eigen tuin; het smaakt gewoon veel beter en de sla is zachter dan diegene die u in de winkel koopt.
Ik hoop dat mijn bloemkool-experiment net zo goed gaat lukken als de sla. Ik heb natuurlijk wel winterbloemkoolplantjes gekocht.
Als ik straks 12 bloemkolen heb voor 1,50 dan heb ik toch behoorlijk wat uitgespaard en ben ik weer een ervaring rijker.
Als u geen plaats heeft omdat u geen kas of moestuin heeft; probeer dan eens sla of bloemkool te kweken in bloembakken op uw terras, of op uw vensterbanken, ik doe het ook, alleen niet op mijn terras of vensterbank maar in mijn kas.


woensdag 15 augustus 2012

Gestopt met roken!

Sinds vorige week woensdag ben ik gestopt met roken.
Niet om geld te besparen maar, omdat ik er na 30 jaar blijkbaar aan toe was. Al had iemand mij de dag ervoor verteld dat ik zou stoppen zou ik hem of haar voor gek verklaard hebben. Ik ben, of moet ik zeggen: was, een ECHTE roker. Ik rookte de ene sigaret na de andere zodra ik in de gelegenheid was. Hoe meer anderen mij vertelden dat ik moest stoppen, hoe meer ik rookte, leek het wel. Ik was er nu ook echt klaar voor. Raar, ik ben al een keer gestopt en toen was het echt een drama. Ik volgde mensen die rookte om een sigaret te ruiken. Ik had pennen in mijn mond en deed net alsof dit sigaretten waren. Ik dacht elke minuut aan een sigaret en had echt afkickverschijnselen. Nu niet, het ging mij echt gemakkelijk af. Het was ook net of het zo moest zijn. Ik kreeg in de morgen echt een hoestbui die niet meer normaal was. Ik was laat om te gaan werken, vergat sigaretten te kopen (wat me nog nooit overkomen was) en het was net 9 uur toen ik langs de apotheek kwam, onderweg naar het werk, zodat ik daar nicotinekauwgom kon kopen.
Mijn conclusie; je moet er klaar mee zijn om gemakkelijk te stoppen met roken. Ik zeg niet dat ik geen moeilijke momenten heb, na 30 jaar roken. Ik voel me beter (niet dat ik mij eerst slecht voelde) maar ik ben actiever, vrienden menen dat ik minder rimpels heb en een mooiere huid. (volgens mij komt het omdat ik wat dikker aan het worden ben:-) maar het is leuk om te horen. Ik wou eerst afvallen en dan stoppen met roken maar kwam tot de conclusie dat ik dan nooit zou stoppen. Als ik eenmaal het perfecte gewicht zou hebben dan zou ik het jammer vinden om te stoppen met roken en dat perfecte gewicht te verpesten. Allemaal excuses. Laat u niet overtuigen door mij, ik had gedacht NOOIT te zullen stoppen. U moet het echt zelf willen, dan is het een piece of cake!  Anders zal uw stoppen met roken alleen maar mislukken. Bijkomend voordeel is natuurlijk het financiële plaatje. Ik denk dat ik toch wel 40 euro per week uitgaf aan sigaretten. Nu ik het type schaam ik mijzelf. Dat is meer dan 2000 euro per jaar en de hoeveelheid die ik rookte was eigenlijk niet normaal, maar als verstokte roker zou ik dit vorige week niet toegegeven hebben!

Volg ook het vervolg van: Gestopt met roken

Stoppen met werken

Ik denk dat dit iedereens droom is: Stoppen met werken. Het zou ideaal zijn als ik door al mijn besparingen eerder zou kunnen stoppen.
Ik denk dat het een illusie is, maar dromen kan geen kwaad!
Wat ik mij de afgelopen weken wel gerealiseerd heb, is, dat ik veel verspil en veel minder kan uitgeven of verspillen zonder dat het moeite kost. (in ieder geval tot nu toe).
Eigenlijk zou ik het geld, wat ik wekelijks bespaar, op een aparte rekening moeten storten zodat ik dit zeker niet opmaak.
Ik heb iets gelezen over PayPal, wat niets kost voor particulieren, maar ook niets oplevert aan rente. Dus dat zal ik niet doen, maar ik kan natuurlijk mij wel eens verdiepen in PayPal om betalingen te doen. Waar ik de afgelopen weken ook aan gedacht heb is om echt helemaal anders te gaan leven. Misschien dat het maar een bevlieging is en wordt ik geïnspireerd door allerlei tv programma's van mensen die emigreren, B&B's opstarten enz. Maar wat ik mij nu zeker realiseer: als ik eerder wil stoppen met werken, ik er zelf voor zal moeten zorgen dat ik die jaren overbrug. Door eerder te stoppen bouw ik ook minder pensioen op.
Ik heb eens gehoord dat eerder stoppen bijna niet mogelijk is. Ik zal zeker eens uitzoeken wat het kost om zonder inkomen een jaar te overbruggen, zodat ik ook een idee heb waar ik het over heb.
Waarschijnlijk kom ik dan met mijn voetjes wel weer op de grond!

zondag 12 augustus 2012

Besparen met de kringloopwinkel

Twee weken geleden even naar de kringloopwinkel geweest. Hier bij ons in het dorp is het een nette winkel en kun je voor een paar euro bijna alles kopen: Glazen, bestek, bordjes, schalen, kleding, meubelen, speelgoed en nog veel meer.
Ik heb eens gevraagd hoe onze kringloopwinkel werkt. Blijkbaar kun je bij ons, in het dorp, ALLES naar de kringloopwinkel brengen. (het mag niet kapot zijn; maar dat is wel logisch).
Ik heb door de jaren heen allerlei prullaria verzameld maar ook gekregen zoals een bierglas van een bepaald merk waar je nooit uit drinkt en dat al jaren in de kast staat. Dus heb ik 3 kratjes genomen en ben begonnen spullen, die ik 3 jaar niet meer gebruikt heb, in de kratjes te doen. Om eerlijk te zijn heb ik sommige spullen toch weer terug in de kast gezet, maar het merendeel ligt toch in de kratjes.
De kratjes staan nu een week in de hal en zijn "gekrompen": van 3 kratjes naar 2 kratjes: Buren, vrienden en kennissen hebben hier en daar wat meegenomen en waren er echt blij mee.
Ik ben toch blij dat ik de kratjes eerst in de hal gezet heb en niet meteen naar de kringloopwinkel gedaan heb!
Ik heb nog niets gekocht in de kringloopwinkel omdat ik eigenlijk alles heb wat ik moet hebben. Daar moet je wel op letten!. Zorg ervoor, dat je van de kringloopwinkel, waar je de spulletjes naar toe brengt niet allerlei spullen weer mee naar huis brengt :-).
De kringloopwinkel heeft echt niet alles wat u nodig heeft en het is heel belangrijk om maandelijks of wekelijks een bezoek te brengen aan de winkel omdat er elke keer nieuwe artikelen binnenkomen en natuurlijk de beste spullen ook heel vlug weg zijn. (U kunt anders aan het personeel vragen of ze u willen mailen of bellen als er bepaalde goederen binnenkomen).

woensdag 8 augustus 2012

PayPal gebruiken om betalingen te doen

Weer iets geleerd na wat surfen op internet.
Een nieuw betalingssysteem via email namelijk: PayPal. Het grote voordeel van Paypal is, dat het gratis is voor particulieren en je eenvoudig via een e-mailadres geld over kunt maken.
Het nadeel is dat het geen rente opbrengt. Met deze rentestand is dat niet zo belangrijk, maar toch!
De mensen achter PayPal worden slapend rijk door het ontvangen van de rente maar ook doordat het voor bedrijven behoorlijk duur is. Volgens informatie die ik kon vinden kost een ontvangen overschrijving voor een bedrijf zeker 1 euro, ongeacht het bedrag wat ze ontvangen. Wat vind ik ervan: Eigenlijk niet zo slecht.
Steeds meer bedrijven ontvangen betalingen via PayPal en als je veel zaken koopt via internet op 2e hands sites is PayPal toch wel een oplossing.
Klik hier >>> voor PayPal als u in Nederland woont en klik hier >>> voor PayPal als u in België woont.
Ik heb me toch maar aangemeld want het kost niets en als ik het dan nodig heb dan ben ik meteen klaar om het te gebruiken. Ik denk dat het mij niets gaat besparen want ik heb nog steeds mijn bankrekening nodig maar gemakkelijk is het misschien wel.

dinsdag 7 augustus 2012

Bespaar je energie bij aankoop van een snelkookpan?

Ik heb een paar maanden geleden een snelkookpan gekocht van het merk SEB (de Nutricook).
Het bespaart natuurlijk gas of elektriciteit bij het koken maar daarvoor heb ik hem niet gekocht.
Ik heb hem gekocht om veel vlugger soep, stoofvlees enz. te maken. De nieuwste snelkookpannen zijn modern, de mijne beschikt over een soort stoom-vergiet, zodat je ook groenten en aardappelen kunt stomen en nog belangrijker: mijn snelkookpan piept!.
Zodra ik het vuur lager moet zetten "piept" hij, als het kookproces klaar is "piept" hij, je zet het vuur dan uit en de snelkookpan laat zelf, via een overdrukventiel, de warme stoom ontsnappen. Nadat de stoom eraf is kun je de snelkookpan meteen openen.
Eigenlijk is het simpel: Het enige wat je moet doen is letten op de "PIEP".
De modellen van vroeger zijn echt een ramp in tegenstelling tot dit model.
Om u toch een idee te geven wat een snelkookpan oplevert is dit per jaar: voor elektrisch koken tussen 12 en 20 euro en voor het koken op gas tussen 4 en 7 euro. 
De terugverdientijd is enorm (tussen de 10 en 50 jaar) dus om elektriciteit of gas te besparen moet u hem echt niet kopen maar voor uw gemak en uw gezondheid is de pan perfect.
Zoals u waarschijnlijk weet is het stomen van groenten veel gezonder dan het koken van groenten.
Dit komt door 2 zaken: De kooktijd, of moet ik zeggen stoomtijd, is korter en doordat de groenten niet in het water liggen gaan er veel minder vitaminen verloren.

De droger wegdoen of houden?

De droger of droogkast is een van de zaken die ik niet kan missen. Vooral als je beiden werkt is het echt een uitkomst. Als ik ooit eens kan stoppen met werken zal ik hem zeker wegdoen.
Het gebruik van een droger kost ongeveer 0,51 eurocent per keer. (voor een energiezuinige droger van gemiddeld 3,4 kWh, voor een droger met warmtepomp van 1,6 kWh kost dit: 0,24 eurocent per keer)
Ik heb het even bijgehouden en wij zetten de droger gemiddeld 2 keer per week aan.
De kosten zijn dan: 1,02 euro per week ofwel 53 euro per jaar. Dit valt nogal mee, vind ik, voor deze luxe.
Eigenlijk zou ik in de zomer vaker buiten moeten drogen en kan ik toch een paar euro besparen. Bij nader inzien ga ik dit toch niet doen, ik vind het leuk om te besparen maar buiten drogen gaat mij ook tijd kosten, die ik liever ergens anders aan besteed. Wat u natuurlijk wel moet doen als u een nieuwe droger wil aanschaffen is de energiezuinige kopen.
Een droger met een warmtepomp raad ik niet aan of de prijs moet zakken.
Als u 400 euro meer moet betalen voor een droger met warmtepomp, en u bent, zoals ik maar 53 euro per jaar kwijt, dan bent u met een warmtepomp droger: 25 euro per jaar kwijt, een besparing van 28 euro per jaar.
Dit betekend dat u 14 jaar met de warmtepomp droger moet drogen voordat u ook maar iets begint te verdienen.

maandag 6 augustus 2012

Radijsjes kweken

Na mijn "sla experiment" heb ik een maand geleden ook radijsjes gezaaid. Ik had ergens gelezen dat deze heel gemakkelijk te zaaien zijn en ook goed groeien (zonder dat je groene vingers moet hebben).
Ik heb ze nu in bakken staan (net zoals mijn sla).
Een echte besparing ga ik hier niet mee realiseren maar het is gewoon leuk om te doen.
Ik heb een aantal sites geraadpleegd over boeken die je simpel kunnen vertellen hoe je groenten moet verbouwen.
Elke keer komt toch het boek: ABC van de groentetuin als beste tevoorschijn. Prijzen van het boek zijn overal hetzelfde namelijk: 18,95 euro.
Ik heb het boek een aantal jaren geleden gekocht maar nooit echt iets mee gedaan tot nu!

Beter voorbereid boodschappen doen!

Ken je dat, sta je in de winkel en moet je weer een plastic tasje kopen. Eigenlijk is het natuurlijk belachelijk dat je dit weer overkomt.
Vanaf vandaag heb ik besloten om voortaan altijd goed voorbereid boodschappen te gaan doen.
Ik heb 2 boodschappenkratjes in de auto gelegd en heb een leuke boodschappentas, die ik ooit ergens gekregen heb, in mijn fietstas gedaan.
Ook ga ik werken met een boodschappenlijstje en beter letten op de houdbaarheidsdatum.
Ik zal wel niet zoveel besparen op de plastic tasjes maar alle kleine beetjes helpen en door te werken met een boodschappenlijstje en beter te letten op de houdbaarheidsdatum zal ik toch wel een besparing realiseren. Hoeveel is onzeker, maar is eigenlijk ook niet zo belangrijk. Het is natuurlijk te gek voor woorden dat je eten weg moet gooien omdat je niet op de datum let of teveel eten inkoopt omdat je daartoe verleid wordt in de winkel.

Zelf sla kweken

Ik heb 3 weken geleden wat slaplantjes gekocht en deze in een grote bak gezet. Ik heb de bak gevuld met gewone zwarte grond uit de tuin en een mix van potgrond.
12 kleine slaplantjes hebben mij 1 euro gekost terwijl een krop sla toch tussen 0,79 en 1,29 eurocent kost.
In de zomer eten wij veel sla en ik had wat gesurft op internet om te kijken wat ik eventueel met een overschot van sla zou kunnen doen. Ik denk niet dat, dat nodig is omdat ik elke dag 1 slaplantje in de bak heb geplant. De eerste slaplantjes zijn klaar om op te eten en ze smaken heerlijk, veel lekkerder dan een gekochte krop sla.
Als u toch sla overheeft kijk dan op de deze blog.
Daar staat een heel eenvoudig recept voor het maken van slasoep.
Mijn besparing zal ik alleen deze zomer realiseren. Maar 12 kroppen sla kosten toch: 9,48 (tegen 0,79 eurocent per krop geteld) en mijn 12 kroppen sla kosten: 1 euro voor de plantjes en 1 euro voor de potgrond.
Besparing: 7,48 voor 12 kroppen sla.
Volgend jaar ga ik vanaf het voorjaar sla planten zodat ik bijna heel de zomer kan genieten van een verse krop sla (en natuurlijk meer kan besparen)

Lampen uit!

Nu het wat eerder donker wordt kom ik tot de conclusie dat ik overal lampen aan heb. In de hal, voor het geval ik naar het toilet of naar boven moet. In de keuken, waar ik bijna heel de avond niet kom en ook de buitenlamp is regelmatig aan omdat ik misschien naar buiten moet. Tja, echt wel grappig dat je nu deze dingen zie, terwijl ik tot voor kort daar geen enkel oog voor had.
Weer een besparing gevonden. Het zijn natuurlijk allemaal maar kleine zaken en weer niet te berekenen maar het zal mijn bankrekening echt wel ten goede komen.
Ik heb geen spaarlampen omdat deze niet passen in de armaturen die ik gekocht heb maar bij een nieuwe aanschaf moet ik mij maar eens laten informeren over led verlichting.

Water drinken? Natuurlijk uit de kraan!

Gisteren was ik in de winkel en ik zie voor mij, aan de kassa, een dame staan met meer dan 12 flessen water van 1,5 liter. Ik kan het niet begrijpen.
In de winkel, waar ik was, kost het water 0,69 eurocent voor 1,5 liter. Vlug uitgerekend is dat 8,28 euro!
Ik heb geen idee of dit voor haar wekelijkse boodschappen zijn want dan is de rekening vlug gemaakt. Deze dame geeft dan per jaar 430 euro uit aan water wat dezelfde kwaliteit heeft als het water uit de kraan. Als ze dit maar 1 keer in de 2 weken koopt is het nog 215 euro.
Ik kan het echt niet begrijpen en vindt het: Pure verspilling!
Wat ik altijd doe is, in de morgen een fles met beugelsluiting van 1 liter vullen met water, ik zet deze in de koelkast en deze wordt in de avond door ons opgedronken.
1 liter water is niet veel en omdat het gezond is "dwingen" wij onszelf elke avond samen de liter op te drinken.
Het heeft 2 voordelen. U drinkt niets anders, wat indirect een besparing is en eigenlijk zou u per dag minimaal 2 liter moeten drinken. Dus het is ook nog eens gezond. Een bijkomend voordeel is dat deze beugelflessen leuk staan op tafel als u een etentje geeft.
De kwaliteit van het drinkwater in België en Nederland is echt perfect dus laat u niet verleiden tot het aankopen van water uit flessen! Leidingwater kost ongeveer 1,35 euro voor 1000 liter. Dus: 0,00135 eurocent per liter en voor 12 liter: 0,0162 eurocent.
Ik bespaar zelf niets maar doet u dat wel dan kunt u per liter water: 0,68865 eurocent besparen!

zondag 5 augustus 2012

Skypen

Ik weet niet of skypen een woord is maar via Skype kunt u gratis via uw laptop of computer met anderen bellen en als u een webcam heeft elkaar ook zien. Ik moet het nog installeren maar wil eerst eens even aan alle vrienden en familie vragen of zij ook skype willen installeren. Ik stuur vanavond nog een mailtje.
Het heeft natuurlijk geen enkele zin als ik de enige ben die skype installeert omdat de anderen ook skype moeten hebben om dit mogelijk te maken.
Ik denk wel dat het perfect is als je veel internationaal belt met familie of kennissen die in het buitenland wonen, anders zie ik er het voordeel niet van. Het nadeel is dat je alle twee online moet zijn (dus achter je computer moet zitten); dat betekend dat je eigenlijk een tijdstip moet afspreken om elkaar te bellen. Ik bel meestal als ik ergens aan denk en nooit op een vast tijdstip!
Bij nader inzien denk ik niet dat het iets wordt maar ik kon het toch niet laten om mijn mening over skype te geven. Eind deze week eens kijken wie er allemaal skype heeft of ook wil installeren. Afhankelijk daarvan zal ik een beslissing nemen. Ik heb een website gevonden met een uitleg van skype en een handleiding mocht het zijn dat u toch interesse heeft. Misschien dat het voor een gezin met kinderen wel een oplossing is, maar ik denk dat kinderen meestal "facebooken", chatten en bijvoorbeeld gebruik maken van what's app.

Douchen ipv een bad nemen

Ik neem graag een bad en heb op internet allerlei sites bezocht over de besparing die je kunt realiseren als je een douche neemt.
Waar iedereen het over eens is, is dat je water bespaart. De hoeveelheid water varieert per site. Maar je bespaart natuurlijk ook de kosten van het verwarmen van het water. Doordat je meer water verbruikt moet je ook meer water verwarmen.
Volgens de meeste sites verbruik je voor een bad: 120 tot 150 liter water en voor een douche: 30 tot 60 liter water. Mijn conclusie is simpel: Ik kan dus 3 a 4 keer douchen voor de waterhoeveelheid voor 1 bad.
Wat ik ergens op een site gelezen heb is dat een bad: 0,44 eurocent kost en een douche: 0,15 eurocent.
Toch wel erg goedkoop, ik had het gevoel dat dit veel duurder was. Maar als je dit dan doorberekend op jaarbasis: 365 dagen douchen kost 54,75 en 365 dagen "badderen": 160,60.
Verschil: 105,85 per persoon!
Voor een gemiddeld huishouden zit hier toch echt wel een behoorlijke mogelijkheid in om te besparen.
Wat ik besloten heb is om toch 1 keer per week te "badderen" en de rest van de week te douchen.
Omdat mijn man altijd een douche neemt realiseer ik alleen zelf de besparing wat dus 90,77 euro is.

De stand van zaken na 2 weken besparen

Ik voel me helemaal geweldig! Ik heb toch al 1700 euro op jaarbasis bespaart. Ik wil iedereen aanraden om een overzicht bij te houden met uw gerealiseerde besparingen, door dit te doen krijg je een idee wat je kunt besparen en het stimuleert om, nog MEER, te besparen.
Natuurlijk zal het steeds moeilijker worden om te besparen.
De eerste besparingen waren "quick winsten" en dus gemakkelijk te realiseren.
Vandaag is het heerlijk weer en heb ik mij voorgenomen om,  in de tuin, een overzichtje te maken met alle zaken waar ik denk dat ik nog op kan besparen.
Er komen allerlei, ook rare ideeën in mijn gedachten. Maar geen probleem; Ik moet ze niet realiseren, maar ik schrijf ze toch op, het zijn zeker mogelijkheden.
Tip: maak een lijstje met alle zaken die mogelijk zijn.

zaterdag 4 augustus 2012

Gebruik What's app om telefoonkosten te besparen

Het enige nadeel bij het gebruik van What's app is dat je een smartphone moet hebben. Je kunt de applicatie (programma) gratis downloaden en met elkaar chatten.
Het idee werkt hetzelfde als sms-en maar is volledig gratis.
Alle berichtjes die je verstuurt kosten je niets.
Ik weet nog niet wat ik zal besparen, omdat ik mijn vrienden ook moet overtuigen what's app te downloaden. Het werkt alleen maar als je vrienden, kennissen of familie ook de app gedownload hebben en natuurlijk dan ook een smartphone hebben.
Zodra ik zicht heb op mijn besparingen zal ik het aan het overzicht toevoegen

vrijdag 3 augustus 2012

De krant opzeggen

Vandaag besloten de krant op te zeggen en deze te lezen via internet.
Mijn krant kost toch: 294,30 per jaar voor 6 dagen per week. Toevallig zag ik ook op de site dat ze een zaterdagabonnement hebben. Dan zijn de kosten maar 111,60 euro wat ik toch wel veel vindt in verhouding omdat je dan maar 1 keer in de week de krant krijgt.
Maar om te beginnen, toch besloten om de krant volledig op te zeggen en dit eens een tijdje vol te houden.
Inmiddels heb ik al een aantal sites gevonden om de krant te lezen. Nu moet ik eerlijkheidshalve wel zeggen dat wij een laptop hebben, dus in de morgen is het heel gemakkelijk de krant te lezen aan de keukentafel.
Om u op gang te helpen vindt u onderstaand een aantal links naar Nederlandse kranten.

Algemeen Dagblad: www.ad.nl
Eindhovens dagblad: www.ed.nl
Telegraaf: www.telegraaf.nl


Weer een besparing gerealiseerd van 294,30 per jaar!



Soep maken van restanten

foto: Weckenonline
Gisteren volop op internet gesurft en ik kwam allerlei ideeën tegen om soep te maken. Mijn conclusie; De meeste soep wordt redelijk eenvoudig gemaakt.
Een ui kleinsnijden en bakken in wat boter, 1 soort of allerlei soorten groenten erbij, water toevoegen en per 0,5 liter water 1 bouillonblokje toevoegen.
Vaak wordt er ook nog aardappelen toegevoegd.
De aardappel dient als bindmiddel (de soep wordt daar dikker van). Dan de soep laten koken totdat de groenten gaar zijn en daarna de soep met een staafmixer pureren.
Ik heb besloten om dit vaker zelf te gaan doen.
Een blik soep van 1 liter kost toch tussen de 1,29 en 2,79.
Bouillonblokjes (het goedkoopste merk) kosten 0,34 eurocent per 12 bouillonblokjes.
Ik kan dus voor 0,34 eurocent 6 liter soep maken (zonder de kosten van de groenten).
Dus gisteren ook meteen 3 kilo wortelen gekocht. Kosten 2,37 eurocent.
De wortelen geschraapt en in stukken gesneden en in de soep. Ook nog vlug 4 aardappelen geschild.
Goed dat ik een grote soeppan heb, ik had nog wat prei over en dat heb ik ook meegekookt.
Ook het groen van de prei heb ik gebruikt. Ik gooide dit altijd weg.
Blijkt nu, na wat onderzoek, dat het groen van preien perfect is voor het maken van soepen!.
Dus ik ga dit voortaan fijnsnijden en in mijn diepvries opslaan.
In het kort: Kosten voor mijn 6 liter wortelsoep: 2,95 (inclusief de ui, de aardappelen en het overblijfsel van de preien).
Als ik deze 6 liter in blik gekocht had (ik heb maar even een gemiddelde prijs genomen) dan was ik: 2 euro per liter kwijt geweest maw: 12 euro voor 6 liter, voor de goedkoopste soep had ik 7,74 moeten betalen.
Mijn besparing: 9,05! tov de gemiddelde prijs en 4,79 tov de laagste prijs.
Ongelooflijk en daarvoor heb ik verse soep.
Ik heb natuurlijk geen vlees gebruikt in de soep en een groentesoep gemaakt maar ook al had de soep 7 euro gekost met gehaktballetjes en soepvlees dan was ik nog 5 euro goedkoper uit geweest of 0,74 goedkoper dan de goedkoopste soep.
Wat ik zeker ga doen in de toekomst is veel meer zelf soep maken.
Het enige probleem wat ik zie in de toekomst is het bewaren van al deze soepen.
De website: www.weckenonline.eu heeft daarvoor de oplossing en dat is het inmaken van soep in weckpotten.

Voor mijn besparing heb ik gemiddeld 2,50 per week gerekend, wat aan de lage kant is, maar wij eten ook niet elke dag soep. Anders kunt u een grotere besparing berekenen.